Wednesday, April 10, 2013
2.000.000 Oρθόδοξοι στην Iσπανία
Ενθουσιασμένοι πραγματικά και συγκινημένοι για τα όσα είδαν και άκουσαν, επέστρεψαν οι Λαρισαίοι εκδρομείς από την πρόσφατη εξόρμησή τους στην Ισπανία.
Φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και παράδοση, σεβασμός στην τέχνη και τον πολιτισμό, ραγδαία εξέλιξη του τεχνοκρατικού κόσμου και ένας καθαρά καινούργιος τρόπος ζωής, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι τα στοιχεία που διακρίνει κανείς σ' αυτή την μεγάλη πληθυσμιακά και ισχυρή οικονομικά ευρωπαϊκή χώρα.
Εκεί βρεθήκαμε και μεις, στις αρχές του μηνός Ιουλίου, με Λαρισαίους εκδρομείς, για να συναντήσουμε την εκεί Ορθόδοξη κοινότητα και τους αδελφούς μας Χριστιανούς, που μας συνδέει η αγάπη μας για το Χριστό και την εικόνα Του, που είναι ο άνθρωπος, η βαθειά Πίστη μας στον Αγιο Τριαδικό Θεό και κυρίως η μετοχή μας στο Ποτήριο της Ζωής.
Ήταν Σάββατο πρωί, όπου μετά την σύντομη πρωινή προσευχή, αναχωρήσαμε για την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας, στη Μαδρίτη.
Μαζί μας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Νέας Ζηλανδίας κ. Ιωσήφ, συνοδευόμενος από πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Η παρουσία τόσο του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, όσο και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιωσήφ, ήταν πραγματικά και κατά κοινή διαπίστωση μεγάλη ευλογία για όλους μας.
Φτάνοντας στην Ιερά Μητρόπολη, αντικρύσαμε συγκινημένο τον νεοεκλεγέντα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας, υπέρτιμο και έξαρχο Μεσογείου Θαλάσσης, κ. Πολύκαρπο να μας περιμένει μαζί με τους συνεργάτες του στα προπύλαια του πανέμορφου Βυζαντινού Καθεδρικού Ιερού Ναού, που είναι αφιερωμένος στον Αγιο Απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο Μαθητή του Κυρίου και στον Αγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, τον Μυροβλύτη.
Ψάλαμε αυθόρμητα με πολύ απλότητα αλλά και ιερό ενθουσιασμό τα Απολυτίκια των Αγίων και του Πολιούχου Αγίου μας και τελέσαμε Δέηση ενώπιον της Ιεράς Εικόνος των Αγίων.
Μεγάλη έκπληξη πραγματικά αισθανθήκαμε, διότι βρεθήκαμε, ξαφνικά, σε έναν πανέμορφο Ιερό Ναό, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και προσκηνητάρια, με Ορθόδοξες Βυζαντινές Τοιχογραφίες, με σκηνές μάλιστα παρμένες από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, αλλά και με πολλές μορφές συγχρόνων Αγίων, όπως του Αγίου Νεκταρίου, του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω, του Αγίου Νικολάου Πλανά και άλλων νεοφανέντων Αγίων.
Μέσα στην πολύβοη Πρωτεύουσα της χώρας αυτής, όπου ανθεί ο Ρωμαιοκαθολικισμός, μία ανάσα Ορθοδόξου Πνοής, ξεκούρασης και δροσιάς πνευματικής, σκεφθήκαμε!
Ένας τόπος άγιος και ιερός, όπου λατρεύεται ο Αγιος Τριαδικός Θεός, μεγαλύνεται η Υπεραγία Θεοτόκος και υμνούνται οι Αγιοί μας, από τους Ορθοδόξους αδελφούς μας! Ένας Ορθόδοξος Ναός, με τρούλλο και καμπαναριό υψηλό, για να κτυπούν οι καμπάνες του και να μεταφέρουν σε όλη την Ισπανική γη, το μήνυμα της Σωτηρίας και του Αγιασμού! Πραγματικά ένας. Ένας και μοναδικός, αφού σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο δεν υπάρχει άλλος Ναός, παρά μόνο αίθουσες και εκκλησίες άλλων δογμάτων, οι οποίες παραχωρούνται στους Χριστιανούς για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και την εν γένει λατρευτική τους ζωή.
Στην προσφώνησή του, ο οικείος Ιεράρχης κ. Πολύκαρπος, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την επίσκεψη των Σεβασμιωτάτων, των πατέρων και των Λαρισαίων προσκυνητών στον Καθεδρικό του Ιερό Ναό, είκοσι μάλιστα ημέρες μετά την ενθρόνισή του. Μας παρουσίασε στη συνέχεια αναλυτικά το Ιεραποστολικό έργο, που με τη βοήθεια του Θεού και την καθοδήγηρη της Μητέρας Εκκλησίας, προσπαθεί εκείνος και οι λιγοστοί συνεργάτες του να επιτελέσουν στη χώρα αυτή, παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. «Ο αγρός είναι έτοιμος», είπε χαρακτηριστικά, «νερό υπάρχει αρκετό, εύχεσθε να περάσουμε στο σκάψιμο, στην καλλιέργεια της γης, για να φτάσουμε με την Χάρη του Θεού και στο θερισμό, φέρνοντας καρπό πολύ». «Έχουμε στην δύναμή μας», είπε ο Σεβασμιώτατος, «περίπου 2 εκατομμύρια Ορθοδόξους (στα 46 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας) και αυτοί είναι κυρίως Ουκρανοί, Βούλγαροι, Ρώσοι και άλλοι, καθώς και 2500 χιλιάδες Έλληνες, εκ των οποίων οι 500 περίπου ζουν και κινούνται στην πόλη της Μαδρίτης και εκκλησιάζονται στον Καθεδρικό Ιερό Ναό, που χτίστηκε και εγκαινιάστηκε το 1973 από τον τότε Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Μελέτιο και με τις άοκνες προσπάθειες του σημερινού Πρωθιερέως π. Δημητρίου Τσιαπραλή». Με πολλή μεγάλη χαρά μάλιστα μας ανακοίνωσε και την πρώτη του χειροτονία στη χώρα της Πορτογαλίας, η οποία θα γινόταν λίγες μέρες αργότερα.
Με την σειρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, εξέφρασε τη δική του χαρά, που βρέθηκε με τη συνοδεία του στη ζωντανή αυτή έπαλξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ισπανίας και Πορτογαλίας και συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη για την επάξια εκλογή του. Είπε ακόμη πως εκείνος και οι Χριστιανοί του πληρώματος της Λαρισαϊκής Εκκλησίας χαίρονται ιδιαιτέρως για το έργο που επιτελείται στη χώρα αυτή και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο καλή και ευλογημένη Ποιμαντορία, καλό θερισμό και καλή πνευματική συγκομιδή.
Στη συνέχεια, πρόσφερε εκείνος και οι πατέρες δώρα και απαραίτητα υλικά αγαθά για τις ανάγκες της Εκκλησιαστικής και Λειτουργικής ζωής, καθώς και τις ανάγκες της Ενορίας, όπως Αγιοπότηρα, Δισκάρια, Θυμιατά, Ιερά καλύμματα, κεριά και λαμπάδες, θυμίαμα αγιορείτικο, μάκτρα για τη Θεία Κοινωνία, που τα είχαν επιμεληθεί κυρίες από τη Λάρισα, ιερατικές στολές για τους Εφημερίους, κορδέλλες για τον Ιερό Ναό και μία καινούρια πλήρη Αρχιερατική Στολή για τον Σεβασμιώτατο.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ισπανίας κ. Πολύκαρπος, ένδακρυς, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την υλική και κυρίως για την ηθική συμπαράστασή του και παρέθεσε ευγενώς στην αυλή του Καθεδρικού Ναού δεξίωση για όλο τον κόσμο.
Την επομένη, Κυριακή πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου.
Καθ' όλη την διάρκεια της Θεία Λειτουργίας επικρατούσε παντού μία κατάνυξη και μία ηρεμία.
Οι εκκλησιαζόμενοι, συγκινημένοι, προσηύχοντο αθόρυβα, μυστικά, σαν τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες. Οι εκεί ενορίτες του Καθεδρικού Ναού ήταν ιδιαιτέρως χαρούμενοι και αισιόδοξοι, γιατί τους επισκέφθηκαν αδέλφια τους από την Ορθόδοξη Ελλάδα, που τους ενώνει η κοινή Πίστη στο Χριστό και η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού και που όλοι μαζί αποτελούν την μία και αδιαίρετο ποίμνη Του.
Ήταν αναμφισβήτητα μία πολυεθνική Θεία Λειτουργία, αφού συμμετείχαν σ' αυτήν Έλληνες, Ισπανοί, πολλοί Ουκρανοί, Πολωνοί, Βούλγαροι, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Σύριοι, Γεωργιανοί και ένας Ινδός, που τον Βάπτισε Ορθόδοξο Χριστιανό στις Ινδίες ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος, δίδοντάς του μάλιστα το όνομα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, για το οποίο και καυχόταν ιδιαιτέρως.
Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής εκφωνήθηκαν σε δύο γλώσσες, πρώτα Ελληνικά κι ύστερα Ισπανικά.
Το σύμβολο της Πίστεως και το «Πάτερ ημών» απαγγέλθηκαν από τους πιστούς σε πέντε διαφορετικές γλώσσες, και η πολυμορφία αυτή των γλωσσών ήταν κάτι το ξεχωριστό και συγκινητικό.
Η Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 9:00 το πρωί και τελείωσε γύρω στις 1:00 το μεσημέρι, και παρά την μακρά της διάρκεια, κανείς από τους πιστούς δεν ένιωσε κουρασμένος. Αντιθέτως, οι πιστοί όλων των εθνικοτήτων που συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία ενεργά, παρακαλούσαν τον Θεό να μην τελειώσει ποτέ αυτό το Πανηγυρικό Συλλείτουργο, όπου συμπροσευχήθηκαν στην Εκκλησία τους τρεις Αρχιερείς, δέκα Ιερείς και δύο Διάκονοι, και μάλιστα διακατέχονταν όλοι από μία πνευματική ευφορία και χαρά, που έφτασε στην αποκορύφωσή της, όταν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, γέροντες και παιδιά, προσήλθαν στο Ποτήριο της Ζωής και κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, σιγοψάλλοντας ο καθένας στη δική του γλώσσα: «Του δείπνου Σου, του μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού, κοινωνόν με παράλαβε...»
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μετά από την απονομή των δώρων και των εκκλησιαστικών σκευών από τον Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, ο Σεβασμιώτατος Ισπανίας κ. Πολύκαρπος, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος και η πολύ καλή πρεσβυτέρα του, ο Διάκονος π. Επιφάνιος, που καταγόταν από την Αθήνα και υπηρετούσε εκεί, ο εκ της Ξάνθης καταγόμενος λαμπρός Ιεροψάλτης Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος της Μαδρίτης, οι Αναγνώστες, οι Ιερόπαιδες και οι κυρίες του Ιερού Ναού, μαζί και με τους λίγους Λαρισαίους που διαμένουν μόνιμα στην πόλη αυτή ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του, κληρικούς και λαϊκούς, για την μεγάλη αυτή χαρά της Εκκλησιαστικής κοινωνίας και συλλειτουργίας και έψαλαν στο Σεβασμιώτατο σε πολλές διαφορετικές γλώσσες το πολλά τα έτη.
Η ευχή και η προσευχή μας μετά από αυτήν την Θεία Λειτουργία ήταν και είναι να στερεώνει ο Κύριος την Πίστη των Θρθοδόξων, να αυξάνει πνευματικά και αριθμητικά το ποίμνιο της εκεί νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως και να ενισχύει τον Σεβασμιώτατο Ιεράρχη της Ισπανικής Εκκλησίας, στο μεγάλο και δύσκολο αγώνα του, να εμφυτεύσει Ιησούν Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον, μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Σ' αυτόν τον αγώνα, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, δεν θα είναι ποτέ μόνος, αφού οι Χριστιανοί έχουν το χάρισμα να συναντιώνται κατά την ώρα της προσευχής και να ενώνουν τις δεήσεις τους προς τον κοινό τους Πατέρα και Δημιουργό του παντός, τον Αγιο Τριαδικό, μόνο αληθινό Θεό. Αμήν.
Του Αρχιμ. Αχιλλίου Τσούτσουρα,
Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης