Saturday, August 29, 2015

Με τον μάγο στην Κόλαση (Αγίου Κοσμά Αιτωλού)


Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός αναφέρει σε μία διδαχή του:

«Ήταν ένας άνθρωπος, το όνομα του Ιουλιανός, αναγνώστης της Μεγάλης Εκκλησίας. Σπούδαζε γράμματα με τον Μέγα Βασίλειο και δεν του άρεσε το βασίλειον το αληθινόν, το ουράνιον να πάρει, αλλά το επίγειον.

Ήταν ένας ανεψιός του Μεγάλου Κωνσταντίνου του βασιλέως, ζήτησε να πάρει το βασίλειο. Και αυτός πηγαίνει και ευρίσκει έναν Εβραίο μάγο και του λέει:

«Είσαι καλός να με κάνεις να γίνω βασιλιάς και να σε κάμω βεζίρη και ότι θέλεις να σου δίνω;» Του λέγει ο Εβραίος μάγος:

«Αρνήσου τον Χριστόν και εγώ να σε κάνω βασιλιά». Λέγει ο αναγνώστης Ιουλιανός:

«Τον αρνούμαι». Κάθεται και κάμει ένα γράμμα ο μάγος και του λέει:

«Πάρε τούτο το χαρτί και πήγαινε σ’ ένα μνήμα ελληνικόν και ρίψε υψηλά το χαρτί. Εκεί έχουν να έλθουν οι δαίμονες και ότι θέλεις σου κάμνουν, μόνο μη φοβηθείς και κάνεις τον σταυρό σου, διατί φεύγουνε».

Πήγε ο Ιουλιανός στο μνήμα και έριξε υψηλά το χαρτί. Εκεί ήλθαν οι δαίμονες. Αυτός φοβηθείς βλέποντας τους, άσχημους και φοβερούς, κάνοντας τον Σταυρόν του οι δαίμονες έφυγαν. Του λέγει ο μάγος:

«Πήγαινε να σφάξεις ένα παιδίον και να του βγάλεις την καρδιά να μου την φέρεις εδώ».

Πήγε ευθύς και έσφαξε ένα παιδί και του έφερε την καρδιά. Τότε κράζει ο μάγος τους δαίμονες. Αυτός πάλι από τον φόβον του έκαμε τον Σταυρόν του, μα οι δαίμονες δεν φοβήθηκαν και δεν έφυγαν, διότι ήταν μεμολυσμένος από τον φόνο όπου έκαμε.

Έτσι έκαμε το θέλημα του και έγινε ζεύγος του διαβόλου και εβασίλευσε δύο χρόνια και πήγεν στην κόλαση να καίεται πάντοτε. Πρέπει και ημείς να είμαστε καθαροί από αμαρτίες και τότε να κάνομεν τον σταυρό μας να φεύγει ο διάβολος. Εάν και είμαστε μολυσμένοι με αμαρτίες, δεν φεύγει ο διάβολος».

από το βιβλίο: «Ο Χριστός νικάει τα μάγια» του Αρχιμανδρίτη π.Παύλου Κ. Ντανά (Αγρίνιο 2014).

simeiakairwn.wordpress.com

St. John of Shanghai and San Francisco: Until a man’s earthly life finishes its course, up to the very departure of the soul from the body . . .


Until a man’s earthly life finishes its course, up to the very departure of the soul from the body, the struggle between sin and righteousness continues within him. However, high a spiritual and moral state one might achieve, a gradual or even headlong and deep fall into the abyss of sin is always possible. Therefore, communion of the holy Body and Blood of Christ, which strengthens our contact with Him and refreshes us with the living streams of the grace of the Holy Spirit flowing through the Body of the Church, is necessary for everyone.
 

 St. John the Wonderworker of Shanghai and San Francisco, “The Church as the Body of Christ,” Man of God: Saint John of Shanghai & San Francisco
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...