Wednesday, June 5, 2013

Tribute to St. Seraphim of Sarov

chanting by the monks of Valaam Monastery in Russia

Γιατί σκαλώνω σε μερικά ασήμαντα πράγματα και δεν έχω διάθεση μετά να αγωνισθώ για κάτι ανώτερο;;;



- Αυτά είναι σαν τις νάρκες που βάζει ο εχθρός, για να αχρηστέψει τον στρατό. Το ταγκαλάκι (έτσι αποκαλούσε ο Γέροντας τον διάβολο και τα δαιμόνια) όταν δει ότι δεν μπορεί να κάνει άλλη ζημιά στον αγωνιστή , κοιτάει πώς να τον αχρηστέψει με ασήμαντα πράγματα.

Ύστερα, να ξέρεις ότι υπάρχουν και μικρά ταγκαλάκια, που κάνουν όμως μεγάλη ζημιά. Μια φορά ρώτησαν ένα μικρό ταγκαλάκι: «Τάχα τι μπορείς να κάνεις εσύ;». «Εγώ τι μπορώ να κάνω; Πάω και μπερδεύω τις κλωστές στις μοδίστρες, στους τσαγκάρηδες, απάντησε, και τους κάνω να θυμώνουν».

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα γίνονται από τιποτένια πράγματα, όχι μόνο σ' εμάς, αλλά μερικές φορές και στα κράτη. Στους πνευματικούς ανθρώπους δεν υπάρχουν σοβαρές αφορμές για σκάνδαλα.

Από το μικρά παίρνει ο διάβολος αφορμή. Τσακίζει τον άνθρωπο ψυχικά με κάτι χαζά, παιδικά πράγματα, οπότε κάνει την καρδιά του όπως εκείνος θέλει και μένει μετά κανείς ένα κούτσουρο.




Γεροντας Παϊσιος

Ο Άγιος Σύζυγός της Πόρνης




Ζούσε στην Αθήνα προ ετών κάποιος άνθρωπος πού τον έλεγαν Νικόλαο.
Ταπεινός, ευσεβής, με τη νηστεία του, την αγρυπνία του και με «Θεϊκές καταστάσεις» όπως γράφει στις άγιες προσευχές του.

Είχε μάλιστα και την αρετή της ελεημοσύνης, όπως εδώ σε μια παρόμοια σκηνή βλέπουμε…

Στα 35 χρόνια του, εφόσον τακτοποίησε τις άγαμες αδελφές του, απεφάσισε κι΄ αυτός να παντρευτεί. Όπως ήταν φυσικό, εφόσον ήταν και ευσεβής, θα έπρεπε να ψάξει να βρει μία κοπέλα μέσα από την Εκκλησία, και πιθανόν να πείτε και μέσα από τις αδελφότητες, και οπουδήποτε αλλού υπήρχε ευλάβεια και ευσέβεια σε χώρους χριστιανικούς.

Αλλά όμως εκείνος διάλεξε κάτι άλλο…


Πήγε λοιπόν στην πλατεία Βάθης και πήγε σε ένα σπίτι της αμαρτίας. Και την πρώτη κοπέλα που τον υποδέχτηκε, της είπε :
—«Σήκω και έλα μαζί μου. Έταξα στο Θεό να γλυτώσω μια ψυχή από τη λάσπη. Έλα να σε βγάλω από δω μέσα. Θέλεις να γίνεις γυναίκα μου;»
Βέβαια κεραυνός να έπεφτε στο κεφάλι εκείνης της κοπέλας, δεν θα ξαφνιάζονταν τόσο πολύ, όπως ξαφνιάστηκε εκείνη τη στιγμή. Την ευκαιρία βέβαια δεν την έχασε και έτσι δέχτηκε. Την δέχτηκε με την προϋπόθεση ότι θα εξομολογείτο και θα άρχιζαν μία καινούργια ζωή, όπως και πράγματι έγινε.

Η πρώην άσωτη γυναίκα ήταν πλέον στο πλευρό του Νικόλα σαν αγνότατο ρόδο. Φρόνιμη και σιωπηλή με τα νεανικά της χρόνια φωτεινά πλέον, απ’ τη μετάνοια και την εξομολόγηση στο καθαρό της πρόσωπο.
Πέρασε έτσι αρκετός καιρός. Αλλά η αμαρτία όμως είναι δυνατή, και δεν παρατάει εύκολα τα πλάσματα που δουλέψανε γι’ αυτήν, και για το μεγάλο αφεντικό της αμαρτίας που λέγεται διάβολος.
Έτσι λοιπόν η γυναίκα του Νικόλα, κύλισε ξαφνικά στην παλιά αμαρτία, και έγινε τώρα πλέον μοιχαλίδα. Σαν να την έπιασε βέβαια ένα είδος τρέλας.

Της μίλησε ο Νικόλας, ο καλός εκείνος σύζυγος,
–«Κοίταξε», της είπε, «δεν σου κρατάω καμιά κακία. Θα σ’ αφήσω όσα λεφτά έχω και το σπίτι ακόμα, και εγώ θα πάω στο Άγιο Όρος. Και αν με κρατήσουν εκεί θα γίνω μοναχός, αν όχι, θα γυρίσω πίσω, και θα δούμε τι θα κάνουμε.»
Και έφυγε…


Φτάνοντας ο Νικόλας στο Άγιο Όρος, έψαξε και έμαθε για έναν περίφημο και άγιο πνευματικό, ας τον πούμε παπα-Σάββα, και πήγε να τον συμβουλευτεί. Σαν τον άκουσε εκείνος, πήρε αυστηρή όψη και του είπε:
—«Δεν έχεις καμιά δουλειά εδώ πέρα. Αμαρτάνεις μόνον που το σκέπτεσαι. Έταξες να σώσεις την γυναίκα σου. Να πας πίσω να την ξαναπάρεις κοντά σου. Και προσπάθησε με τη ζωή σου, με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή και ελεημοσύνη να την σώσεις…»

Αποσβολώθηκε ο Νικόλας, κοντοστάθηκε, του φάνηκε πολύ βαριά αυτή η εντολή του πνευματικού, κατάλαβε όμως ύστερα από προσευχή που έκαμε κατά την διάρκεια της αγρυπνίας εκεί στο κελάκι εκείνου του αγιασμένου γέροντος και πήρε την απόφαση να γυρίσει πίσω.
Άνοιξε την αγκαλιά του, άνοιξε το σπιτικό του και την ξαναπήρε μέσα. Εκείνη ύστερα από την όλη αυτή διαδικασία, συγκινήθηκε, εξομολογήθηκε και έβαλε καινούργια αρχή.
Μα η αμαρτία είναι και γλυκιά και δυνατή και ισχυρή. Και η γυναίκα ξαναέπεσε, και ξαναέπεσε, και ξαναέπεσε, και ξαναέπεσε…
Ο Νικόλας υπέμενε, καρτερούσε, αγρυπνούσε ώρες, γονατιστός προσευχόταν γι’ αυτήν, σιωπούσε και νήστευε, νήστευε εξαντλητικά.

Ερεθισμένη από αυτήν την ανοχή πρόσθεσε στην ντροπή και κάτι άλλο πλέον, την άσχημη συμπεριφορά της. Άρχισε να τον φωνάξει, να τον ξεφτιλίζει, να τον βρίζει, να τον ματώνει καθημερινά με την θηριώδη εκείνη συμπεριφορά της, την διαβολική.

Πόσο θα μπορούσε αλήθεια να βαστάξει ο ανεξίκακος εκείνος άγιος άνθρωπος του αιώνος μας;
Περνούσαν τα χρόνια και ο Σταυρός γινόταν όλο και πιο αβάσταχτος. Έδειχνε σιγά σιγά να λυγίζει.

Και ξημέρωνε ημέρα της Καθαράς Δευτέρας.

Την πέρασε γονατιστός, λύγισε μπροστά στην σιωπή του Θεού που έδειχνε πως δεν νοιαζόταν πλέον για το πλάσμα του. Έπεσε μπροστά στο εικονοστάσι και με λυγμούς φώναξε:
—«Θεέ μου, ή φώτισέ την και δώσε της μετάνοια αληθινή, ή πάρε με. Δεν αντέχω άλλο τούτο το βάσανο 15 ολόκληρα χρόνια».
Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια!


Η γυναίκα του που ήλθε απέξω από την αμαρτία, γιατί είπαμε ήτανε νύχτα και ξημέρωνε η Καθαρά Δευτέρα, ήταν μια τέτοια ημέρα, που τον βρήκε γονατιστό και άκουσε και τα λόγια που έλεγε κλαίγοντας τούτος ο άνθρωπος, τη συγκλόνισε κυριολεκτικά, την πήραν τα κλάματα, … κατάλαβε την άβυσσο των κριμάτων της, … ήταν «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή», αλλά η μετανοημένη πλέον.
Κεραυνοχτυπημένη λοιπόν από την θεία φώτιση, σωριάστηκε στα πόδια του και φώναξε:

«Συγχώρεσέ με, δεν είμαι μόνο τιποτένια, αλλά για τελευταία φορά. Για τελευταία και μοναδική φορά συγχώρεσέ με».
Και κείνος πάλι την συγχώρεσε.


Και ακολούθησαν μετά από κείνην την βραδιά που ξημέρωνε η Μεγάλη Σαρακοστή και η Καθαρά Δευτέρα, ακολούθησαν χρόνια ευτυχίας, και με παιδιά μέσα στην οικογένεια, δύο αγγελούδια που τους χάρισε ο Πανάγιος Θεός, και ευλογία ήλθε μια για πάντα σε αυτό το σπιτικό, χάρις στην αγία υπομονή, τη μεγάλη καρδιά και την συγχωρητικότητα αυτού του ανθρώπου του Νικολάου, χάρις στην προσευχή του, χάρις στην υπομονή του, την ματωμένη υπομονή του, την πολλή του προσευχή και τα πολλά του τα δάκρυα.

Τελικά έσωσε έναν άνθρωπο !

Τώρα εγώ και σεις, αν ήμασταν στη θέση του, τι θα κάναμε; Γιατί αυτός ο άνθρωπος, όταν αύριο μεθαύριο κοιμηθεί, θα μας κρίνει επάνω στην Βασιλεία των Ουρανών για το πόσο υπήρξαμε ανεκτικοί στα σφάλματα του πλησίον μας. Δεν λέω του συντρόφου μας, λέω του πλησίον μας, του οποιουδήποτε πλησίον μας.

Και πόση προσευχή κάναμε γι’ αυτόν, και πόση νηστεία, και πόσα δάκρυα χύσαμε για να αλλάξει ζωή, για να αλλάξει διαγωγή.
Αυτή είναι η αληθινή ζωή του Ευαγγελίου. Αυτή είναι η πράξις των Πράξεων των Αποστόλων, των συμβουλών των Αποστόλων, των εντολών του Αγίου Θεού, αυτή είναι η πράξις, την οποία πρέπει να την δείχνουμε με την ζωή μας κάθε μέρα.
Πάντως εκείνο που θέλω να παρακαλέσω όλους σας, είναι να ενθυμούμεθα ότι την αρετήν θα την διαπράττουμε όσο το δυνατόν δύναται στα κρυφά, μέσα στο ταμείον της καρδιάς μας, όπου θα θησαυρίζουμε τις αρετές του Αγίου Θεού, για να ωφεληθούμε…

Να ωφεληθούμε όχι μόνον εμείς προσωπικά, αλλά για να ωφεληθεί και ο σύντροφος της ζωής μας, να ωφεληθούν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, και να δημιουργήσουμε με την δική μας αγιασμένη ζωή, με τη δική μας ανεξικακία, με την δική μας συγχωρητικότητα, με τη δική μας ολόθερμη αγάπη, όχι την ψεύτικη, όχι την φαινομενική, όχι των χειλέων, την καρδιακή αγάπη, να δημιουργήσουμε μία ασπίδα, ένα προπέτασμα πως θα το πώ, μια ασφάλεια, γύρω από την οικογένειά μας…

Έτσι ώστε χάριν ημών και χάριν των προσωπικών μας αγώνων, και της αγάπης που θα έχομε προς τον Θεόν και τον πλησίον, όταν θα έρθουν οι δύσκολες ώρες, -και έρχονται, δεν καθορίζουμε είπαμε ημερομηνίες, αλλά έρχονται,- να μας ασφαλίσει ο Θεός.

Να πιάνουμε το σάπιο δένδρο και να ζωντανεύει, το ξερό και να βγάζει καρπούς, να σταυρώνουμε το άδειο μπουκάλι και να γεμίζει από λάδι. Θα το κάνει το θαύμα αυτό ο Θεός στούς δικούς Του ανθρώπους, αφού το έκανε και στον άπιστο τον αχάριστο εκείνον Ισραηλιτικό λαό, για σαράντα ολόκληρα χρόνια στην έρημο.

Θα το κάνει και σε μας ο Χριστός όταν έρθουν οι δύσκολες αυτές ώρες, αρκεί να είμεθα από σήμερα και από τούτη τη στιγμή κοντά εις τον Πανάγιο Θεόν.
Η αγάπη του Αγίου Θεού, εύχομαι νάναι πάντοτε μαζί σας,

Αμήν.



http://iliaxtida.wordpress.com/2013/06/04/%CE%AC-%CF%8D%CF%8C-%CF%8C/#more-12957

Κατάσταση Συναγερμού - ( Γεροντας Παϊσιος )




Μην ξεχνάτε ότι παίρνουμε δύσκολους καιρούς και χρειάζεται πολλή προσευχή. Να θυμάστε την μεγάλη ανάγκη που έχει ο κόσμος σήμερα και την μεγάλη απαίτηση που έχει ο Θεός από μας για προσευχή. Να εύχεστε για την γενική εξωφρενική κατάσταση όλου του κόσμου, να λυπηθεί ο Χριστός τα πλάσματά Του, γιατί βαδίζουν στην καταστροφή. Να επέμβει θεϊκά στην εξωφρενική εποχή που ζούμε, γιατί ο κόσμος οδηγείται στην σύγχυση, στην τρελά και στο αδιέξοδο.

Μας κάλεσε ο Θεός να κάνουμε προσευχή για τον κόσμο, που έχει τόσα προβλήματα! Οι καημένοι δεν προλαβαίνουν έναν σταυρό να κάνουν. Εάν εμείς οι μονάχοι δεν κάνουμε προσευχή, ποίοι θα κάνουν; Ό στρατιώτης σε καιρό πολέμου είναι σε κατάσταση συναγερμού, έτοιμος με τα παπούτσια. Στην ίδια κατάσταση πρέπει να είναι και ο μοναχός. Αχ, Μακκαβαίος θα έβγαινα! Στα βουνά θα έφευγα, για να προσεύχομαι συνέχεια για τον κόσμο.

Πρέπει να βοηθήσουμε με την προσευχή τον κόσμο, όλο, να μην κάνη ο διάβολος ό,τι θέλει. Έχει αποκτήσει δικαιώματα ο διάβολος. Όχι ότι τον αφήνει ο Θεός, αλλά δεν θέλει να παραβιάσει το αυτεξούσιο. Γι' αυτό εμείς να βοηθήσουμε με την προσευχή. Όταν πονάει κανείς για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο και προσεύχεται, τότε βοηθιούνται οι άνθρωποι, χωρίς να παραβιάζεται το αυτεξούσιο. Αν προχωρήσετε με τηv Χάρη του Θεού ακόμη λίγο, θα αρχίσουμε να κάνουμε μια προσπάθεια στο θέμα της προσευχής, να μπει μια σειρά, να γίνετε ραντάρ, γιατί και τα πράγματα ζορίζουν. Θα διοργανώσουμε ένα συνεργείο προσευχής. Να κάνετε πόλεμο με το κομποσχοίνι. Με πόνο να γίνεται η προσευχή. Ξέρετε τι δύναμη έχει τότε η προσευχή;

Πολύ πληγώνομαι, όταν βλέπω μονάχους να ενεργούν ανθρωπίνως και όχι με τηv προσευχή δια μέσου του Θεού στα δυσκολοκατόρθωτα ανθρωπίνως. Ο Θεός μπορεί όλα να τα τακτοποίηση. Όταν κανείς κάνει σωστή πνευματική εργασία, τότε μπορεί μόνο με τηv προσευχή να χτίση μοναστήρια και να τα εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα και να βοηθήσει το σύμπαν. Δεν χρειάζεται ούτε να δουλεύει- αρκεί μόνο να προσεύχεται.

Ο μοναχός πρέπει να προσπαθήσει να μην πονοκεφαλάει για τηv άλφα ή βήτα δυσκολία, είτε είναι ατομική είτε ενός συνανθρώπου του είτε αφορά στην γενική κατάσταση, αλλά να καταφεύγει στην προσευχή και να στέλνει δια του Θεού πολλές θείες δυνάμεις. Άλλωστε και το έργο του μονάχου αυτό είναι, και εάν αυτό δεν το έχει καταλάβει ο μοναχός, η ζωή του δεν έχει κανένα νόημα. Γι' αυτό, να ξέρει ότι η κάθε αγωνία του που τον ωθεί να αναζητά ανθρώπινες λύσεις στα διάφορα προβλήματα, με ένα βασάνισμα και πονοκέφαλο, είναι του πειρασμού.

Όταν βλέπετε ότι σας απασχολούν πράγματα για τα οποία ανθρωπίνως δεν υπάρχει λύση και δεν τα εμπιστεύεστε στον Θεό, να ξέρετε ότι αυτό είναι τέχνασμα του πειρασμού, για να αφήσετε την προσευχή, με την οποία μπορεί ο Θεός να στείλει όχι απλώς θεία δύναμη αλλά θείες δυνάμεις, και η βοήθεια τότε δεν θα είναι απλώς θεία βοήθεια αλλά θαύμα Θεού.

Από τη στιγμή που αρχίζουμε να αγωνιούμε, εμποδίζουμε τον Θεό να επέμβει. Βάζουμε τη λογική μπροστά και όχι τον Θεό, το θειο θέλημα, ώστε να δικαιούμαστε την θεία βοήθεια. Ο διάβολος προσπαθεί, κλέβοντας με τέχνη την αγάπη του μονάχου, να τον κρατάει σε μια κοσμική αγάπη, σε μια κοσμική αντιμετώπιση και κοσμική πρόσφορα στον συνάνθρωπό του, ενώ ως μοναχός έχει την δυνατότητα να κινείται στον δικό του χώρο, στην δική του ειδικότητα, του Ασυρματιστού, γιατί αυτό είναι και το διακόνημα που του έδωσε ο Θεός. Όλα τα άλλα, όσα κάνουμε με τις ανθρώπινες προσπάθειες, είναι σε κατώτερη μοίρα.

Επίσης καλύτερα είναι ο μοναχός να βοηθάει τους άλλους με την προσευχή του παρά με τα λόγια του. Αν δεν έχει την δύναμη να συγκρατήσει κάποιον που κάνει κακό, ας τον βοηθήσει από μακριά με την προσευχή, γιατί διαφορετικά μπορεί και να βλαφτεί. Μια ευχή καλή, καρδιακή, έχει περισσότερη δύναμη από χιλιάδες λόγια, όταν οι άλλοι δεν παίρνουν από λόγια. Παρόλο που λένε ότι βοηθώ τον κόσμο που έρχεται και με βρίσκει, ως θετική προσφορά μου στον κόσμο βλέπω την μιάμιση ώρα που διαβάζω το Ψαλτήρι. Το άλλο το θεωρώ ψυχαγωγία. Να πουν οι καημένοι τον πόνο τους, να τους δώσω καμία συμβουλή.

Γι' αυτό την βοήθεια δεν την θεωρώ προσφορά δική μου. Η προσευχή είναι που βοηθάει. Αν είχα όλο τον χρόνο μου για προσευχή, περισσότερο θα βοηθούσα τον κόσμο. Ας πούμε ότι θα δω την ημέρα διακόσιους πονεμένους, μόνο διακόσιοι πονεμένοι υπάρχουν στον κόσμο; Αν δεν δω κανέναν και προσευχηθώ για όλον τον κόσμο, τότε βλέπω όλον τον κόσμο. Γι' αυτό λέω στον κόσμο: «Εγώ θέλω να μιλώ για σας στον Θεό, και όχι σ' εσάς για τον Θεό. Αυτό είναι καλύτερο για σας, αλλά δεν με καταλαβαίνετε».

Να μην παραμελούμε το θέμα της προσευχής σ' αυτά τα δύσκολα χρόνια. Είναι ασφάλεια η προσευχή, είναι επικοινωνία με τον Θεό. Είδατε τι λέει ο Αββάς Ισαάκ; «Δεν θα μας ζητήσει λόγο ο Θεός, γιατί δεν κάναμε προσευχή, αλλά γιατί δεν είχαμε επαφή με τον Χριστό και μας ταλαιπώρησε ο διάβολος».


Γεροντας Παϊσιος

Στις θλίψεις ο Θεός δίνει την αληθινή παρηγοριά ( Γεροντας Παϊσιος )



Ο Θεός βλέπει από κοντά τις ταλαιπωρίες των παιδιών Του και τα παρηγορεί σαν καλός Πατέρας. Γιατί, τι νομίζεις, θέλει να βλέπη το παιδάκι Του να ταλαιπωρήται; Όλα τα βάσανά του, τα κλάματά του, τα λαμβάνει υπ’ όψιν Του και ύστερα πληρώνει. Μόνον ο Θεός δίνει στις θλίψεις την αληθινή παρηγοριά. Γι’ αυτό, άνθρωπος που δεν πιστεύει στην αληθινή ζωή, που δεν πιστεύει στον Θεό, για να Του ζητήση το έλεός Του στις δοκιμασίες που περνάει, είναι όλο απελπισία και δεν έχει νόημα η ζωή του. Πάντα μένει αβοήθητος, απαρηγόρητος και βασανισμένος σ’ αυτήν την ζωή, αλλά καταδικάζει και αιώνια την ψυχή του.

Οι πνευματικοί όμως άνθρωποι, επειδή όλες τις δοκιμασίες τις αντιμετωπίζουν κοντά στον Χριστό, δεν έχουν δικές τους θλίψεις. Μαζεύουν τις πολλές πίκρες των άλλων, αλλά παράλληλα μαζεύουν και την πολλή αγάπη του Θεού. Όταν ψάλλω το τροπάριο «Μη καταπιστεύσης με ανθρωπίνη προστασία, Παναγία Δέσποινα», καμμιά φορά σταματώ στο «αλλά δέξαι δέησιν του ικέτου σου...». Αφού δεν έχω θλίψη, πως να πω «θλίψις γαρ έχει με, φέρειν ου δύναμαι»; Ψέμματα να πω; Στην πνευματική αντιμετώπιση δεν υπάρχει θλίψη, γιατί, όταν ο άνθρωπος τοποθετηθή σωστά, πνευματικά, όλα αλλάζουν. Αν ο άνθρωπος ακουμπήση την πίκρα του πόνου του στον γλυκύ Ιησού, οι πίκρες και τα φαρμάκια του μεταβάλλονται σε μέλι.

Αν καταλάβη κανείς τα μυστικά της πνευματικής ζωής και τον μυστικό τρόπο με τον οποίο εργάζεται ο Θεός, παύει να στεναχωριέται για ό,τι του συμβαίνει, γιατί δέχεται με χαρά τα πικρά φάρμακα που του δίνει ο Θεός για την υγεία της ψυχής του. Όλα τα θεωρεί αποτελέσματα της προσευχής του, αφού ζητάει συνέχεια από τον Θεό να του λευκάνη την ψυχή. Όταν όμως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις δοκιμασίες κοσμικά, βασανίζονται. Αφού ο Θεός όλους μας παρακολουθεί, πρέπει να παραδίνεται κανείς εν λευκώ σ’ Αυτόν. Αλλιώς είναι βάσανο· ζητάει να του έρθουν όλα, όπως εκείνος θέλει, αλλά δεν του έρχονται όλα όπως τα θέλει, και ανάπαυση δε βρίσκει.

Είτε χορτάτος είναι κανείς είτε νηστικός, είτε τον επαινούν, είτε τον αδικούν, πρέπει να χαίρεται και να τα αντιμετωπίζη όλα ταπεινά και με υπομονή. Τότε ο Θεός συνέχεια θα του δίνη ευλογίες, ώσπου να φθάση η ψυχή του σε σημείο να μη χωράη, να μην αντέχη την καλωσύνη του Θεού. Και, όσο θα προχωράη πνευματικά, τόσο θα βλέπη την αγάπη του Θεού σε μεγαλύτερο βαθμό και θα λειώνη από την αγάπη Του.



Γεροντας Παϊσιος

True Love, what activates it ? ( Elder Joseph the Hesychast )


When grace is operative in the soul of someone who is praying, then he is flooded with the love of God, so that he can no longer bear what he experiences.

Afterwards, this love turns towards the world and man, whom he comes to love so much that he seeks to take upon himself the whole of human pain and misfortune so that everyone else might be freed from it. In general he suffers with every grief and misery, and even for animals, so that he weeps when he thinks they are suffering.

These are the properties of love, but it is prayer that activates them and calls them forth.

This is why those who are advanced in prayer do not cease to pray for the world. To them belongs even the continuation of life, however audacious and strange this may seem. And you should know that, if such people disappear, then the end of this world will come.

- Elder Joseph the Hesychast

St Justin Popovich - Deer Lost in Paradise


In sufferings and trails, times of weakness, the tendency in man is to find shelter in self-pity, and to close himself off from others. This foolish blindness allows one to neglect and forget about his neighbor's sufferings, while wallowing in his own conceit and self-worship. This leads to insensitivity and complete estrangement from God. This characteristic is easily recognized in the average rich, cold-hearted, capitalist stereotype, but how easy is it to find it within one's self? It's there, and must be slowly painfully rooted out if we are ever to rise above the wastes of the self-destructing society in which we live. The following article, written by a Serbian monk of recent times, helps in revealing this by giving a view of mankind through the eyes of a deer. Although in the "concrete jungle" that we are forced to live in, most do not have such encounters with nature, but the neglect and cruel coldness is still there, within, if you look. It is very easy to relate with the view given because we live in the same cold world, the true value is to be found in finding and weeding out the "cold world" hidden within us: dying to the world.


The following article was written by a monk who suffered much at the hands of violent atheists. All his sufferings are expressed, and the common sufferings of all, through the view point of a deer. When the first-created man and woman were cast out of Paradise and perfection, after their disobedience to God, they became mortal and subject to death. This expulsion from Paradise however, affected all creation, not just mankind. All creation became a lost paradise because of man's decision to disobey God of his own free will. All creation became subject to suffering and death because of man's original sin. Which in turn brings us to our day and age where man desires to destroy God. But this is an impossible task, for God is love--who can destroy love?


But how?--I do not know. I see, but I do not understand how. I live, but I do not apprehend what life is. I love, but I do not comprehend what love is. I suffer but in no way do I understand how suffering sprouts, grows, and ripens within me. Live, and love, and suffering--all this is deeper and more boundless than meyknowledge and understanding and comprehension. Everything that is incomprehensible and extraordinary stares at me out of every creature, therefore I am frightened.


Along with sorrow, someone poured something into me that He made immortal and eternal--something that is greater than sensation and stronger than thought, something that is as lasting as immortality and as huge as eternity. It is an instinct for love. In it there is something All-Powerful and irrestible. Do not insult the love in me. For you are insulting my only immortality and my only eternity. For what is of value, except that which is immortal and eternal? And I am immortal and eternal only through love.



My love has made its way through a multitude of deaths to you, O my sweet immortality! Therefore sorrow is my constant companion. Each cruelty is an entire death for me. Most of all in this world I have been surviving in the cruelties of one being called--Man. Sometimes he is the death of all my joys. O my eyes, look through him and above him to the One Who is All-Good and All-Gentle! Goodness and gentleness, this is life for me, this is immortality, this is eternity. Without goodness and gentleness, life is hell. When I keep in mind the goodness and gentleness of the All-Gentle One, I am completely in Paradise. If human cruelty closes in on me, hell closes in on me with all its terrors! Therefore, I am frightened of man, every man, unless he is good and gentle.



I am beside a stream whose banks are adorned with blue flowers. And the stream is from my tears. Men wound me in the heart, instead of blood, tears flow. O Gentle Heavens, to You I tell my secret. Therefore I weep for all the sorrowful, and the innocent, all the humiliated, all the insulted, all the hungry, all the homeless, all the distressed, all the tormented, all the saddened. My thoughts soon choke up with sorrow and turn into feelings, and the feelings pour out in tears. Yes, my feelings are boundless and my tears are countless. And almost every feeling in me grieves and weeps, because as soon as it turns from me to the world around me, it encounters some human cruelty. Oh, is there any being more cruel and brutal than man?...


Why was I cast into this world among men?... Oh, once--long, long ago--when I, in my dense and boundless forests, did not know man, the world was joy and paradise for me. But he stepped into my paradise. He--cruel, brutal and arrogant man. He trampled my flowers, chopped down my woods, and darkened the sky. And this he transformed my paradise into hell... Oh, I do not hate him for this reason, but I rather feel sorry for him. I feel sorry for him because he has no feeling for Paradise.


I have heard that demons exist. It is really possible that they are worse than men? The birches told us: "We saw Satan falling from heaven to earth, falling among men and--remaining." He, the one who fell away from heaven, has declared: "It is very pleasant for me among men, and I have a paradise of my own--men..." I have been listening, the blue sky has been whispering to the black earth this eternal truth: On the day of judgment men will have to give an answer for all the torments, for all the sufferings, for all the troubles, for all the deaths of all earthly beings and creatures. All the animals shall rise up and charge the human race with all the pains, with all the injuries, with all the evils, with all the deaths that it has caused them in its arrogant love of sin. Oh, have mercy on me, All-Good and All-Gentle One. Oh, save me from men, from cruel and evil men. In this way you will transform my world into Paradise and my sorrow into joy...



More than all that I love, I love freedom. It consists of goodness, gentleness, and love. And evil, cruelty, and hatred--this is slavery of the worst sort. By being a slave to them, one is a slave to death. And is there any slavery more fearful than death? Men--these fabricators and makers of evil, cruelty, and hatred, led me away into such slavery. Man invented and made sin, death, and hell. And this is worse than the worst thing, more terrifying than the most terrifying things in all my worlds. With intelligence but without goodness and gentleness, man is a ready-made devil.


I am a deer. I am the sense of sorrow in the universe. Every being drops dark drop after dark drop into my heart as soon as I approach him. And the dark dew of sorrow, like a fine tiny stream, flows through my veins. And there, in my heart, the dark dew of sorrow is refined into a pale bluish dew. Some magnetic power of sorrow runs through my being. Everything that is sorrowful in the world, that power irresistibly draws and stores in my heart. Therefore, I am more sorrowful than all creatures. And I have tears for everyone's pain...



Do not laugh at me, you who are grinning! I am astonished by the knowledge that in this sorrowful world there are beings who are laughing. Oh what a cursed and thrice accursed gift... To laugh in a world where sorrow seethes, pain boils, and death rages! What a damnable gift!... On account of sorrow I never laugh. How could I laugh, when you who are grinning are so crude and cruel, when you are so evil and ugly? And you are ugly on account of evil. For only evil makes the beauty of earthly and heavenly creatures ugly.



I recall, I remember: this earth was once a paradise. But now?... Darkness has completely covered my eyes. Every which way I turn there lies a thick gloom. My thoughts are dripping with tears. And memories seethe with sorrows. Everything in me burns with sorrow, but by no means will it burn out. And I alone am the wretched eternal sacrifice--the holocaust offered on the universe's altar of sorrow. And the universe's altar of sorrow is the earth, that grey and somber, pale, and darkish planet.




My heart is an inaccessible island in a boundless ocean of sorrow. Is every heart an inaccessible island? Say that you have a heart! Do you know what completely surrounds your hearts? Mine. Therefore my eyes are blurred by tears and my heart undermined by sighs. The pupils of my eyes are in pain, because many midnights have spent the night in them. Last night the sun set in me eye, and the morning did not give birth to it. It married the darkness of my sorrow. Something fearful and terrifying has begun to move through my being. It frightens me, everything around me and above me. O, would that I could flee from the fear of this world. But does any world without fear exist? I call out to my soul, frightened and chased away by the fears of this world, to return to me, but more and more heedlessly it flees from me, leaving me sad and dejected... I am a deer.



I have listened to the angels of Heaven, when they wash their wings in my tears. In ancient times the white deer told me that He, the All-meek and All-merciful One passed over the earth and transformed the earth back to Paradise. Wherever He stood, Paradise appeared. Out of Him unto all beings and all creation there would flow boundless goodness and love, gentleness, mercy, meekness, and wisdom. He walked over all the earth and brought Heaven down to earth. They called Him Jesus. We saw in Him that man can be wondrous and exceedingly beautiful only when he is sinless. He shared in our sorrow and wept with us. He was with us and against those human creations: sin, evil, and death. He loved all creatures gently and compassionately; He embraced them with a divine longing; and He defended them from human sin, human evil, and human death. He was, and has forever remained--our God, the God of the sorrowful and saddened creatures, from the smallest to the greatest. He--our Lord and God! He--our sweet consolation in this bitter world which is passing and our eternal joy in that immortal world which is coming...

 St Justin Popovich




Study Says Fasting May Help Protect Brain



Fasting a day or two a week may protect the brain against degenerative diseases like Parkinson's or Alzheimer's, according to a study by the National Institute on Aging (NIA) in Baltimore, USA.

Meeting of the AAAS:

"Reducing calorie consumption could help the brain, but simply reducing food intake may not be the best way to enable this protection. It's probably better to alternate periods of fasting, in which you eat almost nothing, with periods in which you eat all you want," said Mark Mattson, head of the neuroscience lab of the Institute during the annual meeting of the American Association for the Advancement of Science in Vancouver.

The National Institute of Ageing based its conclusions on a study with laboratory mice, in which some animals received the minimum number of calories every other day. These mice lived twice as long as the animals that were fed normally.

Insulin

Mattson said that mice that ate every other day were more sensitive to insulin - the hormone that controls blood sugar levels - and needed to produce a smaller quantity of the substance.

High levels of insulin are typically associated with a decrease in brain function and an increased risk of diabetes. Moreover, according to the scientist, fasting would have made the animals to furthermore develop new brain cells and show themselves more resistant to stress, besides equally protecting the mice from diseases such as Parkinson's and Alzheimer's.

According to Mattson, the theory would also be proven by studies in humans who practice fasting, including showing benefits against asthma." The dietary restriction increases energy and lifespan, and protects the brain and the cardiovascular system against age-related diseases," said Mattson.

The team now intends to study the impact of fasting on the brain using magnetic resonance imaging and other techniques.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...