Thursday, April 11, 2013

Τι είναι η προσευχή μετανοίας





Ερώτηση: Τι είναι η προσευχή μετανοίας;

Απάντηση: Η προσευχή μετανοίας είναι μια προσευχή που άνθρωπος δέεται στο Θεό όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι αμαρτωλός και ότι αισθάνεται την αναγκαιότητα του Σωτήρα. Μόνο η προφορά της προσευχής μετανοίας τίποτα δεν θα πετύχουμε. Η προσευχή μετανοίας έχει νόημα αν αντανακλάει εκείνο που ο άνθρωπος γνωρίζει, κατανοεί, και πιστεύει σχετικά με την αμαρτία του και την ανάγκη για την σωτηρία.

Πρώτη άποψη της προσευχής μετανοίας είναι η κατανόηση ότι όλοι είμαστε αμαρτωλοί. Η Επιστολή προς Ρωμαίους 3:10 κηρύσσει , "όπως ακριβώς το λέει η Γραφή: Δεν υπάρχει δίκαιος! Δεν υπάρχει ούτε ένας!" Η Βίβλος μας λέει ξεκάθαρα ότι όλοι έχουμε αμαρτήσει. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί και έχουμε ανάγκη το έλεος και τη συγχώρεση τού Θεού.( Προς Τίτον 3:5-7 ). Εξαιτίας των αμαρτιών μας, αξίζουμε την αιώνια τιμωρία. (Κατά Ματθαίον 25:46 ). Η προσευχή μετανοίας είναι παράκληση για το έλεος αντί της κρίσης. Είναι αίτηση ελέους για να μην υποπέσουμε στην οργή.

Δεύτερη άποψη της προσευχής μετανοίας είναι η επίγνωση εκείνου που ο Θεός έπραξε για να γιατρέψει την χαμένη και αμαρτωλή ζωή μας . Ο Θεός ενσαρκώθηκε και και έλαβε την ανθρώπινη ύπαρξη στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.( κατά Ιωάννην 1:1,14). Ο Ιησούς μας δίδαξε την αλήθεια περί του Θεού και έζησε μια απόλυτα δίκαιη και χωρίς αμαρτία ζωή. (Κατά Ιωάννην 8:46; Β' Κορινθίους 5:21). Ο Ιησούς πέθανε στο σταυρό αντί εμάς, λαμβάνοντας την τιμωρία την οποία εμείς αξίζαμε. ( Η Επιστολή προς Ρωμαίους 5:. Ο Ιησούς αναστήθηκε εκ νεκρών για να αποδείξει την νίκη Του επί της αμαρτίας, του θανάτου και επί της κολάσεως. (προς Κολλοσαείς 2:15; Α' Κορινθίους , 15 κεφάλαιο ). Γι' αυτό το λόγο μπορούν η αμαρτίες μας να συγχωρεθούν, και μπορούμε να έχουμε την υπόσχεση για την αιώνια κατοικία στον Ουρανό - μόνο αν πιστεύουμε στον Ιησού Χριστό. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πιστέψουμε ότι πέθανε αντί εμάς και ότι αναστήθηκε εκ των νεκρών. ( Προς Ρωμαίους 10:9-10). Μπορούμε να είμαστε σωσμένοι αποκλειστικά με το έλεος , μόνο με την πίστη στον ίδιο τον Ιησού. Προς Εφεσίους 2:8 κηρύσσει , "Γιατί, πράγματι, με παροχή χάρης έχετε σωθεί, μέσω της πίστεως. Kι αυτό δεν είναι επίτευγμα δικό σας. Eίναι δώρο του Θεού."

Η προφορά της προσευχής μετανοίας είναι απλά ένας τρόπος να πεις στον Θεό ότι βασίζεσαι στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα σου. Δεν υπάρχουν "μαγικές " λέξεις οι οποίες θα σε σώσουν. Μόνο η πίστη μας στο θάνατο και την ανάστασή του Ιησού μπορεί να μας σώσει. Αν νομίζεις ότι είσαι αμαρτωλός και ότι σου είναι απαραίτητη η σωτηρία διά του Ιησού Χριστού, εδώ είναι η προσευχή μετανοίας, που μπορείς να δεηθείς στον Θεό: "Θεέ μου, γνωρίζω ότι είμαι αμαρτωλός. Γνωρίζω ότι εξαιτίας αυτού αξίζω την τιμωρία . Αλλά εγώ πιστεύω στον Ιησού Χριστό ως Σωτήρα μου. Πιστεύω ότι ο θάνατός Του και η ανάστασή Του έδωσαν την δυνατότητα να μου συγχωρεθεί κάθε αμαρτία. Πιστεύω στον Ιησού, και μόνο στον Ιησού ως προσωπικό Κύριο και Σωτήρα μου. Ευχαριστώ Θεέ μου που με έσωσες και με συγχώρησες. Αμήν!"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...