Friday, January 20, 2017

Οι Τούρκοι μετατρέπουν σε τζαμί την Αγία Σοφία Τραπεζούντας- Με ειδικό φως θα κρύψουν τις τοιχογραφίες

Παρεμβάσεις θα κάνουν για ακόμα μία φορά οι τουρκικές Αρχές στον χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, που μετά από...

Παρεμβάσεις θα κάνουν για ακόμα μία φορά οι τουρκικές Αρχές στον χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, που μετά από 52 χρόνια χρήσης ως μουσείο θα μετατραπεί σε κανονικό τζαμί. Τόσο κανονικό, ώστε οι ιθύνοντες κλήθηκαν να βρουν τρόπο οι μουσουλμάνοι που θα προσέρχονται για να προσευχηθούν να μην «ενοχλούνται» από τις αγιογραφίες-έργα τέχνης. Και τον βρήκαν.

Με ένα ειδικό φως θα «εξαφανίζουν», για τις ώρες που είναι ανοιχτός ο ναός, όλες τις αγιογραφίες!

Η διαδικασία αποκατάστασης που αναμένεται να στοιχίσει δύο εκατομμύρια τουρκικές λίρες, θα ξεκινήσει εντός του 2017.

Ο Ισμέτ Τσαλίκ, επαρχιακός διευθυντής διαχείρισης μνημείων στην Τραπεζούντα, μίλησε στη Hürriyet για τα σχέδια της κυβέρνησης για το «Κεντρικό Τζαμί Τραπεζούντας», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τον ιερό ναό. «Όταν θα πατάμε το κουμπί, όλες οι τοιχογραφίες θα θαμπώνουν… Έτσι, ο κόσμος θα είναι σε θέση να προσεύχεται χωρίς οποιαδήποτε επιρροή από τις τοιχογραφίες» είπε.

Προσοχή τζαμί!

Παρά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, ο Τσαλίκ επέμεινε ότι το τζαμί θα αποκατασταθεί ώστε να είναι πολύ κοντά στην αρχική του μορφή. «Στόχος μας είναι να κρατήσουμε το τζαμί ανοιχτό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. Το να είναι κλειστό το τζαμί για τους επισκέπτες μας ενοχλεί. Έτσι εν μέρει θα παραμείνει ανοιχτό» είπε, υπενθυμίζοντας ότι το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά είναι έχει κλείσει για τον ίδιο λόγο.

Πηγή:pontos-news.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...